Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2012 12:17 - Шест(6) характеристики на добрия лого дизайн
Автор: starkmaster Категория: Лични дневници   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
0



 6 характеристики на добрия лого дизайн

Всички знаем, че не е лошо от време на време да си припомняме основните принципи, затова в тази тема ще отбележим отново някои от най-съществените характеристики, които вдигат Вашия лого дизайн на едно по-високо ниво. Тук сме отбрали шест специфични неща, които според нас са най-важни и са водещи при проектирането на едно ново лого.
Не са подредени по някаква конкретна йерархия …


Възможност за преоразмеряване

Един от основните елементи, с който трябва да се съобразяваме по време на лого дизайна е мащабируемостта или възможността едно лого да изглежда добре както малко, така и голямо. Може логото, което сте започнали, да изглежда доста добре на монитора, но ако не може да се увеличи и да изглежда добре - всичко е свършено. Доброто лого трябва да може спокойно да бъде увеличено или намалено без да се нарушава неговия вид и изразителност.

Ако мислите, че мащабируемостта е важна за Вас, ще трябва да свикнете да ползвате вектори за направата на лого. Ако не сте много навътре с векторите, ще се наложи да станете image тъй като това е най-доброто решение в случая. Векторите Ви дават почти безгранична възможност за увеличаване и намаляване. Помнете, че логото Ви трябва да изглежда добре както на голям билборд, така и на химикалка.

Изглежда добре когато е черно-бяло

Друго нещо с което ще трябва да се съобразите е факта, че независимо как сте направили и представили логото първоначално, Вие не винаги ще имате възможност да контролирате начина по който логото се визуализира, след като бъде изпратено на клиента. Клиентът в повечето случаи ще желае логото да има различен вид и вероятно да може да го ползва както за печат така и за уеб. Това означава, че ще трябва да правите дизайна си доста гъвкав.

Може да го направите като се уверите, че логото което правите стои добре и функционира без значение от начина, по който е визуализирано. Направете го пълноцветно, в сивата гама (grayscale) или дори в чисто черно-бяло. Това ще рече, че трябва да бъдете креативни и едновременно да запазите нещата прости и качествениНикога не използвайте цвят, за да предадете основното послание!

Направете го вечно

Друг момент над който трябва да се фокусирате е времето и актуалността. Желаем нашия дизайн да е свеж и актуален, и със сигурност не искаме след време някой когато види логото ни да посочи времето когато е направено. Логото не трябва да е свързано с някакво моментно събитие или нещо подобно.

Това може да се окаже една от най-трудните задачи за един дизайнер, но това все пак не бива да Ви спира да бъдете креативни. Помнете, че логото трябва да бъде също толкова ефективно и след 50 години, колкото е сега.

Лесно ли се запомня?

За да се различава Вашето лого от останалата маса, трябва да се уверите, че е лесно за запомняне.

Добре е предварително да направите малко проучване за това от какво се интересуват Вашите потенциални клиенти и с какво асоциират вашите продукти. Доброто лого трябва да е достатъчно да се види само един път, за да бъде запомнено и различено от другите. Това не е лека задача, защото често трябва да се направи баланс м/у качествен дизайн и простота.

Оригиналност

Както при всеки дизайн, Вие винаги трябва да поставите на челно място принципа за оригиналността. Уверете се, че дизайна, който правите не се слива с масата.

Да бъдеш оригинален е нещо, което по принцип върви с това да бъдеш дизайнер или просто креативна личност. В тази връзка е добре да споменем, че никак не е добре да ползвате готови картинки или друг клип арт в логотата си. Не забравяйте, че логото трябва да се направи специално за дадения клиент и неговия бизнес, и трябва да отразява неговата идентичност. Копи-пействането не е начинът да го постигнете.

Изчистено и ясно послание

Последната характеристика, която ще направи вашето лого от добро - велико, е - то да бъде просто и изчистено от детайли, защото самата идея е то да представи в умален вид целия бизнес на клиента.

Доброто лого е простото лого. Затова се погрижете да не претоварвате логото си с много детайли. Абстракцията по принцип е красиво изкуство, но за лого дизайна не е най-подходящото течение. Просто го направете чисто и ясно.

Източник: www.fuelyourcreativity.com


© Ванко НиколовѢ - Starkmaster ®VN
GRAPHICS DESIGN   
image        




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: starkmaster
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1083399
Постинги: 1678
Коментари: 298
Гласове: 1364
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол