Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 19:35 - ЗА ПАНТЮРКИЗМА ИЛИ НЕГОВАТА РОДИНА
Автор: starkmaster Категория: История   
Прочетен: 4299 Коментари: 7 Гласове:
3



  ЗА ПАНТЮРКИЗМА ИЛИ НЕГОВАТА РОДИНА
В началото на 20 в., сред различни „руски” интелектуалци от татараски произход, най-ярък от които е Валидов (Зеки Валиди Тоган) се зараждат и първите идеи на пантюркизма, като движение за обединение на всички тюрки в една държава. От Татария, кълновете му поникват сред интелектуалните среди на младотурците в разлагащата се Османска Империя. Опитите за създаване на „булгарско” самосъзнание преди всичко са свързани с личностите на бащата и синът Багаудин и Гайнан (Сардар) Ваисови и основаното от тях милленаристко движение (движение на избавлението), наречено още „ваисовского движение”. Издигнатите от тях идеи и деятелността на самата организация не получават поддръжка сред широките слоеве на татарското общество, независимо от привидното благородство на провозгласените цели. Ваисов иска въстановяване на „мюсюлманската държава Булгар”.
През 1980-1990 г. идеите на Б. и Г.Ваисови се възприемат и силно митологизират от последователите им в движението „Булгар Ал-Джадид”, или т.нар. „булгаристи”.
Основният спор е за произхода на съвр.татарски народ, за връзките му с останалите тюркски народности самоопределящи са като татари. Но най-силен е въпроса за предците, от къде произлизат съвр. тюркоезични жители на Татарската република, от по-стария пласт на волжките българи, или са резултата на по-нова етногенеза, започнала в периода на монголското завладяване и Златната орда.
Булгаристите са склонни да умаловажат, игнорират и зачеркнат изцяло златноорденския преиод, който на практита е основен във формирането на националното съзнание, за сметка на ранносредновековния волжкобългарски период. Това което остро касае нас, българите е че булгаристите акцентуират, върху изначалната тюркоезичност на волжките българи и на прабългарите като цяло, като преки потомци на атиловите хуни. Те обсебват прабългарският произход, в ущърб на историческата истина и в ущърба на Българската кауза като цяло! Техните идеи се популяризират в България, най-вече от писатели, журналисти, или просто от хора “патриоти”, лишени от елементарна историческа подготовка, но с хъс идеологизиращи историята, хора на които се привиждат милиони българи по света, като тази цифра достигна фантастичната стойност от 40 000 000 българи?!! В това отношение, някои безотговорни весникари се самозабравиха. Появяват се съобщения че населението на Татарстан е провело референдум за промяна на името си – на Булгаристан. А всъщност става дума за референдума проведен в бившата Татарска АССР, за самоопределянето и като суверенна република, член на Руската федерация. Друг наш вестник (Народен будител, бр.3, 1998 г.) твърди че башкирите били българи. Забравя се факта че башкирите никога не са влизали в състава на Волжка България и имат доста по-изразена монголоидност от останалите поволжки тюркски народности, съизмерима с тази на казахите. 1. Булгаро-татарска теория. Започва да се оформя през 20-те години на 20 в., под влияние на сталинските схващания за автохтонността на народите в СССР и стадиалното развитие на езика, залегнали във вече отхвърлените концепции на Н.Мар. Според нея, волжките българи, които са тюркски народ, са в основата на съвр.казански татари. Волжките българи се оформят като народност през 7-8 в. Достигат апогея на културното си развитие в 10-12 в., след приема на исляма. Златната Орда, последвалия я период на Казанското ханство и Руското владичество, не оказват почти никакво влияние върху тях. Княжествата на волжките българи, в Златната орда, се ползвали с широка автономия. С разпада на Ордата от Волжка България се оформили етносите на булгаро-буртасите, казано-булгарите, мишарите. Тази теория е наложена като официална под натиска на Сталин. Основни привърженици са: А.Халиков, М.Закиев, Г.Юсюпов, Т.Трофимова, Х.Гимади, А.Смирнов, Л.Заляй, Н.Калинин. Днес се защитава от „булгаристите” – Ф.Нурутдинов, Г.Халилов, а у нас, тяхната представителка Т.Ярулина, симпатизантите на възобновената „Българска орда”.
2. Татаро-монголска теория. Възниква в началото на 20 в. Нейните привърженици смятат че, Волжка България, няма отношение към сегашните татари. По време на Златната орда, населението е изтребено в голяма степен. Оцелелите се обособяват в покрайнините, съхраняват езическите си вярвания и дават начало на чувашите. Съвременните татари са кипчаки по-произход, използвани от монголите за ударни войскови формирования. Татарското самосъзнание започва да се формира в Златната орда, след 13-14 в., и в Руската империя, като татарин първоначално означава, потомък на завоевателите, а в последствие става сборно название на всички тюркоговорящи мюсюлмани от кипчакската езикова група, заменило по-старото понятие бесермен, басурман, означаващо тюркоезичен мюсюлманин. Чувашкият език, който е твърде различен от всички останали тюркски езици, е далечен потомък на по-старото волжкобългарско население. Основни представители са: Н.Ашмарин, В.Смолин, Р.Г.Фахрудинов, идеолога на пантюркизма – Зеки Валиди-Тоган, който до 1917 г. живее в Русия, под името Валидов, Р.Рахмати, чувашката историческа школа, башкирските историци и археолози.
Сблъсъкът между „булгаристите” и „татаристите” се разгоря особено след разпада на СССР и възстановяването на Татарската държавност, макар и в рамките на Руската федерация. До голяма степен той е политически, а не строго научен и отразява две тенденции в постсъветското татарско общество. Булгаристите, търсят своя „националистически мит” в славното минало, от който да черпят националното си самочувствие. Те фиксират древния период на Волжка България, тъй като понятието татари, по тенденциозната погрешна инерция, продължава да се свързва с низкокултурни, завоеватели, по думите на Г.Халилов. До голяма степен те приличат на македонистите от Скопие, които също търсят своя „националистически мит” в антична Македония, за да скъсат с българското си наследство.
Татаристите са по-прагматични, стоят на реалистични позиции. В етнонима татари те виждат, реалното самоназвание и самасъзнание на своя народ, като бъдещ притегателен център, за обединение на кипчакоговорящите тюркски народности от Поволжието, залагайки на общия златноорденски произход.
3. Тюрко-татарска теория. Нейните привърженици, търсят компромисно решение, между горните антагонистични теории. Те смятат че във формирането на тюрко-татарските корени, имат равен дял участие, етнокултурните традиции на І-вия Тюркски каганат, Хазария, Волжка България, Златната орда, Казанското ханство. Основен елемент е тюркския език, исляма, приемствеността в държавността, сходната битова култура. Но основен, ключов период, за татарската етногенеза се явявя златноорденското време, когато започва да се формира националното самосъзнание. Основни представители са: Н.А.Баскаков, Ш.Ф.Мумедяров, Р.Кузеев, М.Усманов, Д.Исхаков, Г.Губайдулин, А.Каппелер, Н.Девлет, И.Л.Измайлов. /ИИ-СТСЭК/
Може да направим следния извод: И трите течения смятат волжките българи, респ. прабългарите за несъмнено тюркски народ, независимо, каква роля му отреждат в татарската етногенеза.
Така че, всяко безогледно, емоционално и безкритично популяризиране и приемане на „булгаристката” теория, което се наблюдава сред част от българската общественост, предимно лаици, интересуваща се от прабългарския проблем, води до циментиране и утвърждаване на тюркската теория за произхода на прабългарите. А това е в сериозен ущърб за всички които подкрепят новите схващания за източноиранския произход. От друга старана, популяризирането на татарските булгаристи, подхранва сърбо-македонистките твърдения че „бугари са татари” и пантюркистките претенции, които представят османските турци, като далечни наследници на прабългарите и легитимира турското завладяване през 14 в.
Оказва се че от „милионите волжки българи”, едва 200 човека в Казан се самоопределят като „булгары”. Основните цели на съвремените булгаристи е също възраждането на исляма, като основа на „булгарската” култура, връщане на арабицата, свободен достъп и изучаване на Корана. А до ислямския фундамунтализъм ги дели една крачка! След което следва…”Поволжка Чечения” !!!
Тодор Цветанов



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Полезен материал!
24.05.2015 09:18
Полезен материал!
цитирай
2. vasiltomov - Българския произход на тюрки и монголи
26.10.2015 13:06
Г-н Цветанов,
Моля погледнете:
Тюрките имат български произход:
3.5.3.Турция - http://www.za-balgarite/3.5.3.Turkey.html
Монголите имат български произход:
3.5.44.Монголи-1 - http://www.za-balgarite/3.5.44.Mongoli-1.html
3.5.44.Монголи-2 - http://www.za-balgarite/3.5.44.Mongoli-2.html
Бих Ви помолил да прецените какъв е Вашият критерий за истинност?
Защото знаците са „обективен критерий за истинност“
цитирай
3. starkmaster - Хаха
26.10.2015 13:44
vasiltomov- хахаха
Защо не прочетете Цани Гинчев, Николай Владикин, Георги Сотиров, акад . Владимир Георгиев, проф . д - р Ганчо Ценов, Мавро Орбини, отец Паисий Хилендарски, Спиридон Палаузов, Марин Дринов, Христаки Павлович, Георги Раковски, Д. П. Даскалов, йеромонах Спиридон Габровски, Гаврил Кръстевич, поп Йовчо от Тревна ?!

Касиодор (6 век, римски историк) пише, че Българите са стар мизийски или илирийски народ!! Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих)също посочва, че българите са стар мизийски или илирийски народ!!! Българите и древните мизи са един и същ народ. Затова и някой автори /Теофан, Йоан Антиохийски/, когато говорят за българите в V век, използват израза "тъй наречените българи" - защото етнонимът "българи" явно и в V век е ползван сред народа, а гръцките и латински хронографи и летописци са ползвали друго "официозно" име /мизи/
В Британския музей се съхраняват ръкописи на св. епископ Йероним Стридонски (* 331 - † 420), които съдържат европейската част на карта, изработена въз основа на картите на "бащата на църковната история" св. епископ Евсевий Кесарийски (Памфили, * 270 - † 338), на която е обозначена Mesia hec & Vulgaria (Мизия тук е и България)
"Официално" са ни фалшифицирали историята разни чифути-Шафарик, Иречек, Чертков, безродника Златарски и други знайни и не знайни "герои", които "харизаха" древната тракийска/българска история/ на данайците от Етиопия, които от 1821 г. се казват гърци!; Нищо не казват за покръстването ни лично от апостол Павел и апостол Андрей първозванни, на разгрома на истинската Първоапостолска вяра, който нанася княз Борис първи на християнската ни илирийска църква/четете д-р Ганчо Ценов и Асен Чилингиров/
"Тесалийските мирмидонци на Ахил са Българи."
"Шестоднев" на Йоан Екзарх
"Ахил заминал заедно с Атридите, като водил своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогавa мирмидонци, а сега Българи."
Йоан Малала - Византийски
цитирай
4. vasiltomov - Българите
26.10.2015 15:34
Не виждам никакво противоречие с това, което цитирате; то се отнася за територии близки до съвременна България и за по-късно времена.
Погледнете: www.za-balgarite
Българите са били по всички континенти на Земята; създавали са империи и държави поне в Евразия. От публикациите, с които разполагам, българите са по нашите земи поне от VІ хил. пр.н.е. когато те са населявали Балканския полуостров, Мала Азия, северно от Черно море като единна общност.
цитирай
5. starkmaster - !
26.10.2015 16:15
Ако намеквате за "Волжка България", няма такова нещо, никога не е имало българи на Волга, в Татарстан. Няма никакви извори и доказателства от всякакъв характер за такова нещо.
цитирай
6. vasiltomov - Не намеквам, а показвам/онагле...
26.10.2015 19:02
Не намеквам, а показвам/онагледявам чрез знаците.
От една страна е известно, че българите са имали родова организация; и всеки род е имал свой родов знак (един от знаците на българите); и като се тръгне по тези знаци се вижда къде са били българите и какво са основали.
От друга страна е известно, че историята е писана и пренаписвана от победителите; и какво е достигнало до нас?; а българската история е била целенасочено унищожавана.
Следователно владетелските знаци показват например: българските държави в Япония, или българите в Океания и т.н. Нали разбирате, че това няма да го откриете нито в един източник.
Все пак погледнете: www.za-balgarite
цитирай
7. starkmaster - Стига бе
26.10.2015 20:10
Какви знаци бе. Дай ми извори и научни доказателства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starkmaster
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072850
Постинги: 1678
Коментари: 298
Гласове: 1364
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол